Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ, ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ!!!

 


 (Σημαντική επιστημονική παρέμβαση του ομότιμου καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, κ. Τάση Παπαϊωάννου με άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ (Εφημερίδα των Συντακτών), τη Δευτέρα, 7/10/2024, με τίτλο "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΡΟΔΑΚΗ ΔΕ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΚΟΜΑ".) Διαβάστε πλήρως το άρθρο από το σύνδεσμο: https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/448982_i-istoria-toy-spitioy-toy-rodaki-den-ehei-graftei-akomi .

Κάποιες παλιές φωτογραφίες έμεναν για καιρό απαρατήρητες στον ηλεκτρονικό μου υπολογιστή. Τις είχαν στείλει οι φίλοι Αποστόλης και Max, ευαισθητοποιημένοι από τον έργο που γίνεται στη διαδικτυακή Ομάδα ΑΙΓΙΝΑ - ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ. Όταν δημοσίευσα μια από αυτές στην ιστοσελίδα, οι φίλοι Παντελής και Δημήτρης με κινητοποίησαν να τις ξαναδώ με προσοχή και να τις στείλω για έρευνα στον καθηγητή κ. Τάση Παπαϊωάννου, γνώστη της ιστορίας του "Σπιτιού του Ροδάκη". Το αποτέλεσμα ήταν απρόσμενο: 

Στις φωτογραφίες εμφανίζεται το Μνημείο, στις αρχές του 20ου αιώνα, με οικοδομική μορφή που δεν ήταν αναμενόμενη για εκείνη την περίοδο και ανατρέπει τα ως τώρα επιστημονικά δεδομένα. Επιπλέον βλέπουμε μέλη της Οικογένειας, αλλά και σαν φιγούρα πέρα από το χρόνο, στο βάθος, τον ίδιο το Ροδάκη.


 


 Ένα χαρακτηριστικό απόσπσαμα του άρθρου μας δίνει να καταλάβουμε:

" ... Αυτά ήταν όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Πριν λίγες μέρες όμως, ο Νεκτάριος Κουκούλης, φίλος Αιγινήτης από τον Μεσαγρό, ο οποίος ασχολείται κι αυτός, ακούραστα, χρόνια τώρα με το σπίτι του Ροδάκη, ανακάλυψε τυχαία στο διαδίκτυο δύο σπάνιες και άγνωστες φωτογραφίες (φωτ.1 & φωτ.2), οι οποίες ανατρέπουν -κατά τι- αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα και ήταν καταγεγραμμένα στη σχετική βιβλιογραφία. Οι φωτογραφίες αυτές που δημοσιεύονται στο παρόν άρθρο, μαζί με κάποιες άλλες, απαθανατίζουν διάφορα σπίτια του Μεσαγρού. Πρέπει να τραβήχτηκαν αρχές της δεκαετίας του 1910, από άγνωστο φωτογράφο της εποχής ή μήπως πρόκειται για τις περιβόητες φωτογραφίες του ίδιου του Furtwängler που έστειλε στο Μόναχο την περίοδο που εργάζονταν στην Αίγινα;

Όπως εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς στις φωτογραφίες αυτές,  ο Ροδάκης δεν έχει χτίσει ακόμη το δωμάτιο με το τζάκι και τα θρυλικά γλυπτά (γουρούνι, ρολόι, φίδι, αετός(;)) στην άκρη του δώματός του. Στη θέση του, ανάμεσα στο πηγάδι και το “δωμάτιο του Ροδάκη”, υπάρχει μια ξύλινη πέργκολα με κληματαριά (κάτω αριστερά φωτ. 1&2). Επίσης στο δώμα του υπάρχουν κολόνες που καταλήγουν σε κιονόκρανα και στηρίζουν άλλη μια πέργκολα, ενώ πάνω στην επιφάνεια της κυκλικής κολόνας στο κέντρο, διακρίνεται μια σκαλισμένη μορφή (φιδιού–κορμού φυτού;) που σκαρφαλώνει ελισσόμενη πάνω της. Χαρακτηριστικοί  είναι και οι γωνιόλιθοι που εξέχουν ως αναμονές στις δυο ακμές του δωματίου, περιμένοντας τη μελλοντική προσθήκη του δεύτερου δωματίου που σκόπευε να χτίσει ο Ροδάκης. Ίσως να πρόκειται για τη φάση εκείνη του σπιτιού που αναφέρει ο Νίκος Βελμός στο περιοδικό Φραγκέλιο, ότι ο Ροδάκης «δεν αποτελείωσεν» το σπίτι...."

 

Ευχαριστώ τον κ. Τάση Παπαϊωάννου και τους φίλους Αποστόλη Φωτάκη, Max Schwandner και Παντελή Γιαννούλη για τη συνεργασία μας. 

Νεκτάριος Γ. Κουκούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Εις μνήμην Δημήτρη Πικιώνη" (αναδημοσίευση άρθρου του περιοδικού ΑΝΤΙ, του 1989)

 Ένα άρθρο των Γιάννη Τσιώμη και Δημήτρη Φραγκούλη, δημοσιευμένο τον Ιούνιο 1989, στο περιοδικό ΑΝΤΙ (τεύχος 409), θίγει ζητήματα υγιούς διά...